10x eivervanger voor veganisten

raw food vegan recepten eivervanger

Eivervanger voor veganisten

Het maken van een cake of een lekker bananenbrood leek in het begin een grote uitdaging. Want waar begin je als je geen eieren wil gebruiken?! De eerste vijf baksel die ik maakte voor vrienden en familie waren dan ook een grote domper. Bakken zonder ei of een vegan eitje is namelijk niet te doen. Gelukkig weet ik nu van het bestaan van een eivervanger af! Klinkt spannend maar dat is het totaal niet. Het zijn ingrediënten die hetzelfde doen voor een baksel als een ei, namelijk binden en het een luchtige structuur geven, maar dan helemaal vegan! Er is flink wat keuze dus als je het ene ingrediënt niet in huis hebt of niet zo gek bent op bananen, geen stress, er zijn nog negen andere ingrediënten die je als eivervanger kan gebruiken!

10x eivervanger

Onderstaand vind je mijn 10 favoriete ei vervangers. De genoemde hoeveelheden vervangen 1 ei, let hier goed op!

1 eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels water
1 eetlepel gemalen chiazaad + 3 eetlepels water
3 eetlepels kikkererwtenmeel + 3 eetlepels water
3 eetlepels notenboter of tahin
1/4 cup geprakte, rijpe banaan (halve banaan)
1/4 cup zoete aardappel puree
1/4 cup pompoen puree
1/4 cup zijden tofu
1/4 cup plantaardige yoghurt
1/4 cup gepureerde pruimen

Buiten deze tien eivervangers kan je ook no-egg in de winkel kopen. Ik heb het een paar keer zien staan maar eerlijk gezegd nooit gekocht, dus heb hier geen ervaring mee. Het schijnt makkelijk te werken dus mocht je het makkelijk vinden kan je dit ook een keer proberen.

Tip van de dag: gebruik kokosmeel alleen bij recepten waar geen ei (vervanger) voor nodig is. 

Wanneer werkt de eivervanger niet

Er is een soort meel waarbij de eivervanger niet werkt en dat is kokosmeel. Met dit droge meel mislukken al mijn taarten, cakes en muffins. Ik dacht eerst dat het aan de hoeveelheden lag maar wanneer ik hetzelfde recept probeer met amandel meel of boekweit meel lukt het wel. Tip van de dag: gebruik kokosmeel alleen bij recepten waar geen ei (vervanger) voor nodig is.

Taarten laten glimmen met een eivervanger

Wil je je taarten laten glimmen maar daar geen ei voor gebruiken? Probeer dan eens je deeg te bestrijken met jam! Deze geeft je taart een heerlijke fruitige smaak, een prachtige kleur en een mooie glans. Geen jam in huis? Mix dan 1 eetlepel maizena met 2 eetlepels water!

KIJK VOOR MEER INSPIRATIE OP MIJN INSTAGRAM & FACEBOOK OF VOLG ME OP SNAPCHAT ONDER BEAUTYBLENDS!

Comments

    • sannevanrooij says

      Ik had het lijstje altijd in mijn keuken hangen! Ideaal om even terug te kijken en bij verschillende recepten verschillende ‘eieren’ te kunnen gebruiken!

  1. Kiki says

    Handig hoor, een lijstje met ei vervangers, maar waarom gebruik je “cups”? ik kom dat zo vaak tegen op Nederlandstalige sites en volgens mij is het pure gemakzucht om de hoeveelheden niet fatsoenlijk om te zetten naar grammen.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *