Speltbrood met chiazaad

IMG_5524

Zelf brood maken vond ik altijd enorm romantisch klinken, zo´n heerlijk, ambachtelijk brood in grote plakken snijden om dan vervolgens een dikke laag kokosolie op een stomend boterhammetje te smeren. De oven in mijn vorige huis was alleen een drama én de recepten die ik tegenkwam voor zelfgemaakt brood leken me altijd te moeilijk. Dus tot vorige week zaterdag haalde ik altijd trouw mijn brood bij de biologische winkel. Heerlijk maar aardig aan de prijs en het broodje dat ik ervoor terugkreeg had ik vaak binnen 2 dagen op. Met het speltmeel in de aanbieding en zondag een brunch op de agenda besloot ik het toch maar eens te proberen! Moeilijk? Nee! Lekker? Ja! Aanrader? Zekerweten! Dit recept is enorm makkelijk en je kan lekker combineren met je favoriete noten en granen.

Ambachtelijk speltbrood met je favoriete superfoods

Ingrediënten

 • 400 gram speltmeel
 • 100 gram amandelmeel
 • 4 eetlepels gebroken lijnzaad
 • 1 theelepel himalayazout
 • 2 eetlepels chiazaad
 • 1 pakje droge gist van 7 gram
 • 360 ml lauwwarm water (niet te warm anders werkt het gist niet!)

Bereidingswijze

Giet in een grote kom het lauwwarme water en strooi daar het gist overheen. Zet dit 5 minuten opzij zodat het gist kan ‘activeren’. Voeg na deze 5 minuten het gebroken lijnzaad erbij en roer het goed door elkaar. Schep hierna, lepel voor lepel het spelt- en amandelmeel erbij, terwijl je dit intussen door elkaar kneed met je handen. Wanneer alles goed aan elkaar blijft plakken, leg je een warme doek over de kom en zet je deze op een warme plek in je huis +- 20 graden. Wanneer het deeg na 1 uur bijna de helft groter is geworden, verwarm je de oven voor op 200 graden en kneed je het chiazaad en himalayazout erdoorheen. Leg het bolletje deeg op een, met bakpapier beklede, bakplaat, snij de bovenkant 3x in zodat je brood er straks echt ‘homemade’ uitziet en schuif het in je voorverwarmde oven.  Bak je brood in 50 minuten goudbruin en heerlijk zacht! Eet dit brood met agave siroop of kokosolie en geniet!!

IMG_5318 IMG_5485-2 IMG_5494 IMG_5518 IMG_5538

Comments

 1. says

  Hoi Sanne, ik heb het broodje nu een aantal keer gemaakt en ik krijg hem nooit zo mooi bol als dat jij hebt, hij zakt altijd in tot een soort plat vloerbrood 😉 Hoe krijg je dit zo mooi bol? En zo glad? want mijn speltmeel lijkt veel groffer dan jouw meel of doe je ook bloem? Groeten, Femke

  • sannevanrooij says

   Hoi Femke, wat vervelend om te horen dat het brood inzakt. Ik moet zeggen dat ik niet precies weet hoe je dit kan verhelpen omdat het recept bij mij goed werkt.
   Het meel dat ik gebruik is van Eco Markt en heet volkoren speltmeel, misschien kan je deze gebruiken? Verder zou je het water nog net een tikje kouder maken of het deeg wat langer in de warmte laten staan?
   Ik ga het brood dit weekend nogmaals maken en kijken wat ik eraan kan veranderen! Hou je op de hoogte!

   liefs,
   Sanne

 2. ilja says

  Hoi Sanne, vandaag jouw site ontdekt (wat een heerlijke en leuke recepten) en dit brood wil ik graag gaan proberen.
  Heb wel een vraag, voor welke oven is de aangegeven temperatuur? Ik heb een heteluchtoven dus dat kan nogal schelen. En moet ik dan de ventilatiefunctie uitzetten of maakt dat niet uit?
  Dank en groetjes, Ilja

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *