Appel cider azijn, mijn wondermiddel

raw food vegan recipes apple cider azijn

Appel cider azijn, mijn wondermiddel

Vorige week stond mijn appel cider azijn gewoon in het keukenkastje. Gepropt tussen de kruiden en potjes en gebruikte ik het alleen door mijn moeders curry. Ik had echt geen idee dat deze azijn werd gezien als wondermiddel. Tot ik op internet aan het zoeken was naar homemade remedies tegen een onrustige huid en appel cider azijn bij iedereen met stip op nummer 1 stond. Wat blijkt, dit goedje zou blijkbaar werken tegen alles! Er wordt gezegd dat het je lichaam reinigt, je huid en haar gezond houdt, het zou helpen af te vallen en bevat flink wat belangrijke voedingsstoffen waaronder bio-flavonoïden, calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A, B, C en E. Je snapt, ik moest en zou de volgende dag beginnen met het drinken van appel cider. De Appel Cider Vinegar van Bragg wordt door iedereen aangeraden omdat dit product biologisch en raw is en ‘the mother’ bevat (ik beloof je hier kom ik zo nog op terug) dus ik heb deze snel besteld.

Wat is appel cider azijn?

Azijn ontstaat door fermentatie (gisting). Dit is het proces waarbij suikers in voedsel worden afgebroken door bacteriën en gist. In het eerste stadium van de fermentatie worden de suikers omgezet in alcohol. Bij verdere fermentatie (van de alcohol) krijg je azijn. Appelcider azijn is dus afkomstig van gefermenteerde appels. Klinkt niet zo smakelijk maar het valt allemaal enorm mee!

Mogelijke gezondheidsvoordelen van appel cider azijn

 • Het bevat veel voedingsstoffen, waaronder bio-flavonoïden, calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A, B, C en E.
 • Het kan helpen tegen allergieën en huidproblemen. Appel cider azijn heeft een antibacteriële werking en helpt de pH waarde van je huid herstellen. De antibacteriële eigenschappen van appelciderazijn helpen onder andere om acne onder controle te houden. Ook heeft het een helende werking bij allergieën zoals eczeem.
 • Appel cider azijn kan je energie geven. De aminozuren in appelciderazijn kunnen werken als een tegengif voor het melkzuur dat vrijkomt bij stress of zware oefening. Ook bevat appelciderazijn kalium en verschillende enzymen die de vermoeidheid kunnen verlichten.
 • Het kan helpen bij het afvallen. Het azijnzuur in appelciderazijn onderdrukt je eetlust en verhoogt de stofwisseling. Daarnaast is uit Japans onderzoek gebleken dat het effect heeft op vetmassa en lichaamsgewicht. Ook zorgt het er voor dat je lichaam minder water vast houdt.
 • Het kan een slechte adem tegengaan. Het doodt de (geur veroorzakende) bacteriën in je mond.
 • Appel cider kan je lichaam helpen ontgiften. Dit goedje helpt je lever en nieren bij het afvoeren van gifstoffen. Zo wordt je lichaam dus inwendig gereinigd.
 • Het helpt tegen verkoudheid en hoest door de anti bacteriële werking. Hippocrates en zijn tijdgenoten gebruiken een oud medicijn dat bestond uit honing en azijn dat werd voorgeschreven voor hardnekkige hoest. Daarnaast is appelciderazijn rijk aan het mineraal kalium, dat kan helpen bij het verdunnen van eventueel slijm.

Hoe gebruik je appel cider azijn

Appel azijn kan je het beste mengen met flink wat water. Het smaakt dan een beetje naar flauwe appelsap. De een kan de smaak beter hebben dan de ander. Ben je er nou geen fan van, roer er dan een eetlepel siroop doorheen of een beetje citroensap. Volgens Bragg kan je dit drankje het beste drie keer per dag drinken. Ik moet zeggen dat ik het alleen ’s ochtends op lege maag drink en dat bevalt me prima. Tip: drink het net als citroenwater met een rietje, zo tast je je tandglazuur niet aan.

Mijn ervaringen met appel cider azijn

Ik ben fan, een wondermiddel zal ik het niet noemen, je bent helaas niet binnen een week van al je klachten af. Toch merk ik wel degelijk verschil. Mijn buik is rustig, mijn huid is zuiverder en ik heb de laatste dagen een flinke portie extra energie. Dit kan trouwens ook te maken hebben met de spirulina die ik nu dagelijks slik. Ik blijf het de komende tijd gebruiken en hou jullie natuurlijk op de hoogte:)

Wil je zelf ook appel cider azijn proberen? Investeer dan in een raw variant, je kan voor 2 euro een flesje bij de supermarkt halen maar helaas is de azijn verwarmd geweest en mist daarom de essentiële vitaminen en mineralen. Bevat je flesje appel cider azijn ‘the mother’ dan weet je dat je goed zit. Je herkent dit aan de kleine stofwolkjes onderin je fles. De azijnmoeder betekent dat het azijn leeft. De moeder is een colonie azijnzuurbacteriën die de alcohol van appelcider fermenteert tot azijnzuur. Het feit dat er levende bacterien in zitten maakt appelciderazijn een echte super raw food!

KIJK VOOR MEER INSPIRATIE OP INSTAGRAM & FACEBOOK OF VOLG ONS OP SNAPCHAT ONDER BEAUTYBLENDS!

 

Comments

  • sannevanrooij says

   Je drinkt beide, maar je kan ook een shortcut nemen en appel cider azijn samen mengen met citroensap en dit in een keer drinken:)

 1. says

  Wat gaaf om te lezen, ik heb het toevallig vorige week ook aangeschaft omdat ik het ergens voor nodig had (niet wetend dat het voor zoveel meer dingen goed is).

 2. Neira says

  Wat leuk, mn oma zweerde bij apple azijn vroeger! Maar waar heb je deze vandaan. Dit is echt een Amerikaanse merk. Ik zoek deze al een tijdje.

 3. Jopie says

  Goede middag ik heb juist gelezen dat Appelcider goed werkt voor je spataderen
  weet u hier iets van, en moet je het dan smeren of in nemen.

  • Sanne says

   Ik zal het even navragen, mijn eerste reactie zou zijn nee maar ik weet er te weinig van.. Is het goed als ik je even mail? X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *