Edelgistvlokken, ik ben fan!

raw food vegan recepten edelgistvlokken

Edelgistvlokken, ik ben fan!

Nutritional yeast, misschien heb je het wel eens in een recept voorbij zien komen. Veel buitenlandse vegan bloggers gebruiken dit in hun gerechten. Ik had serieus geen idee wat ze hiermee bedoelden dus ben op onderzoek uitgegaan en wat blijkt, nutritional yeast zijn gewoon mijn oude vertrouwde edelgistvlokken! Ik gebruik deze vlokken door bijna alles, waarom? Dat ga ik je nu vertellen. 

De edelgistvlok wordt gemaakt van Saccharomyces Cerevisiae, dit is een eencellig organisme. Hier wordt in dit geval een eencellige schimmel mee bedoeld (i know dit klinkt erg onsmakelijk). Toch heb je deze al vaker gegeten en gedronken want deze schimmel wordt ook gebruikt als bier-, wijn- en broodgist, dit maakt het dan meteen wat minder spannend! Het verschil is dat de edelgist wordt gekweekt, geoogst, gewassen en uiteindelijk gedroogd om het te ‘deactiveren’. Edelgist is dus een gedroogde inactieve gist. Ik weet het vandaag wel te verkopen hè! Ik beloof je, het wordt beter.

De smaak van edelgistvlokken

Edelgistvlokken zijn kleine vlokjes met een hartige, kaasachtige smaak. Van alle vegan producten komt edelgist het dichtst in de buurt van (parmezaanse) kaas. Je zal even moeten wennen en de structuur is natuurlijk niet hetzelfde maar toch is het erg lekker. Ik gebruik de vlokken in bijna elke saus, hummus, smoothie en strooi het over mijn salades. De verpakking geeft een aanbevolen hoeveelheid van twee eetlepels per dag aan maar ik eet er minstens vier. Ze passen gewoon overal bij!

Edelgistvlokken zijn enorm gezond

Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur en aan sommige vlokken wordt ook nog eens B12 toegevoegd. Deze vitaminen samen zijn goed voor  je metabolisme, werking van het zenuwstelsel en voor vermindering van vermoeidheid. Verder draagt het bij aan glanzend haar, sterke nagels en mooie huid. Omdat edelgist een inactieve gist is, kunnen mensen die een Candida-vrij dieet aanhouden, dit ook prima eten.

 raw food vegan recepten edelgistvlokken

Hoe gebruik je edelgistvlokken

Edelgistvlokken kan je zowel warme als koude gerechten gebruiken. Warm kan je het mixen door je vegan carbonara saus of door je scrambled egg maar ook een vegan bechamel saus is zo gemaakt! Toch wordt er aangeraden de vlokken niet teveel te verhitten. Hiermee zouden de vitamines verloren kunnen gaan. Gelukkig heb je ook flink wat koude gerechten waarin je ze makkelijk kan gebruiken! Denk aan smoothies, hummus, op een cracker of als topping voor je salade,

Edelgistvlokken kan je bij elke biowinkel kopen. Ik heb ze zelf van het merk Natufood, ze kosten €3,49 en het is een grote pot waar je zeker vier maanden mee doet.

KIJK VOOR MEER INSPIRATIE OP MIJN INSTAGRAM FACEBOOK OF VOLG ME OP SNAPCHAT ONDER BEAUTYBLENDS!

-Timo

raw food vegan recepten edelgistvlokken

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *