Romanesco met seitan steak, gekarameliseerde ui en aardappels

vegan seitan steak

Romanesco met seitan steak, gekarameliseerde ui en aardappels 

Is het een bloemkool of een broccoli? Torentjesbloemkool, ofwel romanesco, is familie van de bloemkool maar smaakt wel wat zachter. Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome.

Bij deze heerlijke broccoli eten we vandaag de seitan steak van Bertyn. Een vleesvervanger die wij al lange tijd in de maaltijd box wilden hebben. Bertyn is vegan, heerlijk van smaak en eiwitrijk en dat maakt hem perfect als aanvulling op elk vegan gerecht!

Ingrediënten seitan steak

500 g Aardappelen
1 st Romanesco
2 st rode Ui
150 g Seitan steak
20 g verse Tijm
snuf peper
snuf zout

Bereiding seitan steak

  1. Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was en snijd de aardappels in plakjes en kook ze circa 5 minuten. Giet het water af en laat uitdampen.
  2. Pel en snijd de ui in halveringen. Verwarm de olie in een pan en fruit op een laag vuur de ui in 10-15 minuten goudbruin, zoet en zacht. Voeg desgewenst nog wat water toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verhit olie in een koekenpan en bak hierin de aardappels goudbruin. Schep of schud de aardappels regelmatig om. Bestrooi royaal met verse tijm en wat zout.
  4. Breng ondertussen een pan met een klein laagje water aan de kook voor de romanesco. Verwijder de bladeren en snijd de roosjes van de stronk. Snijd ook de stronk in stukken en kook de romanesco (afgedekt) circa 10-15 minuten. Prik er regelmatig in om de gaarheid te controleren. Het is lekker als de groente nog een ‘bite’ heeft. Giet daarna af en laat uitdampen.
  5. Verwarm een koekenpan op laag vuur. Haal de seitan steak uit de verpakking en bak deze 2 minuten aan beide kanten. Voeg de saus toe en laat nogmaals 2 minuten op laag vuur sudderen.
  6. Serveer de seitan steak met ernaast de gebakken aardappels en romanesco. Schep de rode uien jus over de romanesco.

TIP! Je kunt de aardappels ook in de oven garen als je dat gemakkelijk vindt. En het is ook erg leuk de romanesco in zijn geheel te koken en te serveren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *