Water met citroen

raw food vegan recepten water met citroen

Bron foto

Morning rituals 3, water met citroen

Een nieuwe week, tijd voor een nieuwe ‘morning rituals’. Vandaag vertel ik over mijn derde ritual in de ochtend: citroensap. Ik kan stiekem niet zonder, een beetje water met citroen in de ochtend is echt een must! Mijn eerste twee rituals heb ik al online gezet, lees snel de blog over oil pulling en de blog over dry brushing ter introductie:)!

Er is al veel geschreven over citroensap in de ochtend. De een is wat positiever over dit begin van de dag dan de ander. Ik ben enorme fan en zal je vertellen waarom.

Water met citroen

Je kan op alle momenten van de dag citroensap drinken maar doe je dit puur voor je gezondheid? Dan is het aan te raden, in de ochtend een kopje lauwwarm water met citroen te drinken. Dit drink je voordat je wat eet, op een nuchtere maag dus. De smaak zal een beetje wennen zijn, het zure kan wat heftig zijn in de ochtend maar geloof me, hier wen je snel aan.

Belangrijke tips wanneer je water met citroen drinkt:

 • Drink je citroenwater met een rietje. Het zuurgehalte van en citroen tast je tand glazuur aan en kan voor verkleuringen van je tanden zorgen. Hier zitten we geen van allen op te wachten!
 • Drink je citroensap met lauw warm water. Gebruik je kokend water dan doet dit de goede stoffen in van de citroen teniet. Bovendien kost het je lichaam meer energie om water dat koud is op lichaamstemperatuur te krijgen. Koud water laat vervolgens de bloedvaten rond de maag krimpen waardoor het hydratatie proces wordt vertraagd.
 • Wil je zeker weten dat je al het sap uit je citrusvruchten haalt? Zorg dan dat je citroen op kamertemperatuur is. Rol de citroen een paar keer met je vlakke hand en pers het sap daarna eruit met behulp van een citruspers.

Je kan op alle momenten van de dag citroensap drinken maar doe je dit puur voor je gezondheid? Dan is het aan te raden, in de ochtend een kopje lauwwarm water met citroen te drinken. 

5 gezondheidsvoordelen van water met citroen

Het drinken van citroenwater zou de volgende voordelen kunnen hebben.

Citroensap zuivert het lichaam

Lauw-warm, gefilterd water met het sap van een halve citroen stimuleert je lever bij de natuurlijke detox (zuiveringsproces) van je lichaam.

Spijsvertering

Citroensap helpt je spijsvertering op gang te brengen. Daarnaast zitten citroenen boordevol belangrijke vitaminen en mineralen die je lichaam van binnenuit schoonmaken. Hierdoor kunnen je darmen beter hun werk doen. Bijkomend voordeel: geen opgezette buik meer, geen opstoppingen of brandend maagzuur!

Immuunsysteem

Citroenen zitten boordevol Vitamine C, dit versterkt het immuunsysteem en Kalium wat belangrijk voor een optimale werking van de hersenen & het zenuwsysteem. Daarnaast zorgt Kalium voor een normale bloeddruk. (bron 1)

Gezonde huid

Wist je dat vitamine C helpt bij een onrustige huid en zelfs fijne lijntjes? Drink dus elke ochtend een glaasje citroenwater en reinig je lichaam van binnenuit voor een stralende huid. Daarnaast kan citroenwater littekens vervagen omdat het blekende eigenschappen heeft. Ik heb last van littekentjes waar ik nu trouw elke avond wat citroensap aangelegd met water op smeer. (bron 2)

Afvallen

Een glaasje citroensap kan helpen bij het verliezen van wat pondjes. In citroenen zit de pectine vezel. Deze gaat het hongergevoel tegen. Drink dus een groot glas citroensap in de ochtend en de kans is groot dat je daarna niet zoveel trek meer hebt. (bron 3)

Citroenwater in de ochtend

Heb je je mond gespoeld met olie? Dan is het tijd voor je citroensap! Knijp het sap van een halve citroen uit in een glas. Voeg hier wat lauwwarm water aan toe. Drink met een rietje het sap op en wacht daarna een half uurtje met eten. Poets ook niet meteen je tanden, dit zou schadelijk kunnen zijn voor je glazuur. Doe dit elke ochtend en geniet van een stralende huid, een goede weerstand, een paar pondjes minder en gezonde darmen!

KIJK VOOR MEER INSPIRATIE OP MIJN INSTAGRAM & FACEBOOK OF VOLG ME OP SNAPCHAT ONDER BEAUTYBLENDS!

Bronnen

1.https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2256man=&lfacet=&count=&max=35&qlookup=09152&offset=&sort=&format=Abridged&reportfmt=other&rptfrm=&ndbno=&nutrient1=&nutrient2=&nutrient3=&subset=&totCount=&measureby=&_action_show=Apply+Changes&Qv=1&Q4226=1%2F4&Q4227=1&Q4228=1&Q4229=1

2. http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/1225.long

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/

Comments

 1. Driva says

  Op wat voor gegevens baseer je dit verhaal? Je stelt alles op als feiten terwijl er niks ooit van bewezen is. Misschien kan het wat genuanceerder.
  Overigens, Pectine zit inderdaad in citroen maar met name in het vlees en de schil. Daarnaast hoop ik ook dat je het citroensap heel erg verdunt voordat je het op je huid smeert. De pH waarde van citroensap is namelijk te zuur voor de huid.

  • sannevanrooij says

   Hoi Driva,
   dank voor je berichtje! Ik heb de tekst wat aangepast, je had gelijk, mocht wat nuance in worden aangebracht. De bronnen heb ik onderaan de blog vermeld. Wat betreft citroensap op de huid, dit leng ik aan met water en voor mij werkt het geweldig

   XX!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *